Alles is liefde

Hoe handig zou het zijn als je bij je bevalling van je kind ook een gebruiksaanwijzing mee geleverd krijgt bij de nageboorte? Placenta eruit, instructieboekje ‘Hoe werkt deze baby’ er achter aan en het ouderschap kan beginnen.

Het is best een gestuntel zo’n klein hulpbehoevend mini mensje. Het huilt, drinkt, poept en slaapt, in willekeurige volgorde of alles tegelijk. Het is maar goed dat ze in kleine handzame modelletjes geboren worden. Ten eerste omdat een bevalling al pittig genoeg is. Maar ten tweede is het ook nog best een kunst om zo’n klein friemeltje goed vast te houden.
Een baby krijgen is een wonderlijke gebeurtenis.

Ondanks dat ik als klein meisje al wist dat ik mama zou worden en ik gezegend ben met 2 gezonde jongens inmiddels, vind ik het soms ook best ingewikkeld. De luier fase ligt al enige tijd achter ons, maar voor elke afgesloten fase komt er gewoon een nieuwe.

Inmiddels is de puberteit gearriveerd in het 9 jarige lijf van Timo. Compleet met opkomende snorharen en verward puberbrein.
Timo houdt van tempo, al vanaf zijn geboorte. Met een weeën storm ging ik van 1 naar 10 cm ontsluiting in een uur en zag Timo binnen 2 uur tijd licht aan het eind van de tunnel, hallo wereld. Hallo ouderschap!

Met zijn 9 pond was hij eerder een peuter dan een klein fragiel baby’tje. Na 6 weken paste hij niet meer in de wieg, zat met 3 maanden in een buggy en met 4 maanden kwam zijn gebit opzetten. 8 Maanden kwijlen, spuitluiers en rode wangen later was zijn peuter gebit compleet. Op 8 jarige leeftijd was de missie grote mensen gebit voltooid.

Snel, sneller, snelst

Ik hou zelf ook van doorpakken, gas op de plank. Waarom langzaam als het ook snel kan. Dus die vroege puberteit verbaast me ergens ook weer niet.

Wat me wel verbaast is dat mijn vrolijke, blije, relaxte mannetje uit het niets kan transformeren naar een woest briesende stier met totale verwarring in zijn ogen. Nu is zijn sterrenbeeld een stier, dus op zich past het wel bij hem. Maar ik heb echt geen rode lappen in huis om dit te triggeren bij hem.

Ergens in zijn nog jonge lijfje is er een strijd gaande, emotioneel is hij echt nog maar 9, hormonaal schreeuwt zijn lijf als een jonge man in wording. Verwarring alom.
En op zulke momenten zou een handleiding echt wel een uitkomst zijn.

Gelukkig heb ik zelf wel een aardige gereedschapskoffer met technieken waardoor ik hem kan helpen rust in zijn koppie en lijf te creëren. Maar met je eigen kind is dat toch net even anders dan met de andere kinderen die ik help.

Liefde is alles

Aan alle ouders die het soms even niet meer zien zitten kan ik je geruststellen. Je kan namelijk in elke situatie terug keren naar de basis. Liefde!!

Je lijf is maanden lang prima in staat geweest om dat kleine wedstrijdzwemmertje wat als eerste over de streep kwam, te laten groeien, te voeden en te koesteren. Veilig in jouw buik en eigenlijk zonder dat jij daar over na hoefde te denken. Rust, beweging en gezonde voeding en de rest wordt intern geregeld. Prachtig!

Het menselijk lichaam is een wonderlijke creatie van moeder natuur. Op onbewust niveau worden er zoveel processen aangestuurd. En daar kan je dus prima op vertrouwen heb je inmiddels ontdekt.
Jouw baarmoeder die als veilig huisje diende, compleet met een moederkoek erbij die je kindje van alle basisbehoeften heeft voorzien. Te gek!

Moraal van dit verhaal is dat je die gebruiksaanwijzing helemaal niet nodig hebt. Weet dat elke fase tijdelijk is, dat jij de veilige basis bent voor je kind. Vertrouw op je gevoel, luister naar je intuïtie.
Kijk naar je kind, luister naar je kind, communiceer met je kind, leer van je kind en vooral geef liefde aan je kind.
Het lijkt heel simpel en dat is het ook.

Alles is liefde. Fijne dag ❤️

Over de schrijver
Reactie plaatsen