arrow_drop_up arrow_drop_down
Vergeef en leef
16 maart 2019 

Vergeef en leef

Ben jij je er van bewust wat jij vast houdt wat je niet meer dient?

Iedereen is wel eens verdrietig of boos op een situatie of om wat het gedrag van een ander veroorzaakt.

En dat is prima, functioneel en zelfs heel begrijpelijk. Vasthouden aan een bepaalde emotie is echter niet zo handig. Het enige wat je hiermee bereikt is dat je je eigen lichaam als het ware vergiftigd. En dat is hartstikke zonde, van je lijf en van je leven.

Ik weet daar alles van, 17 jaar lang hield ik mijn whiplash vast terwijl ik er in feite een paar jaar na mijn ongeluk al vanaf had kunnen zijn. Nog niet zo lang geleden ontdekte ik dat ik vreselijk veel woede in mij had. Ik was boos om wat mij was aangedaan. Na 8 jaar studeren had ik mijn eerste job. Die begon ik met een kraag om mijn nek en ik kon amper functioneren. Die baan heb ik niet lang gehouden. Woest was ik op die vrouw!

Die vrouw die met volle vaart achterop onze stilstaande auto klapte was even afgeleid. De schade was fors. Vooral fysiek en mentaal. Ik lag flink in de kreukels. Mijn wervels stonden alle kanten op behalve de goede. Jarenlang leefde ik in een soort mist, kwam geluid en licht te hard binnen en was mijn hoofd een vergiet. Ik was grootafnemer van de post its, liep de deur plat bij allerlei fysio’s en manueel therapeuten, knokte ik voor een schadevergoeding en verdoofde ik mijzelf op allerlei destructieve manieren om maar weg te blijven van het echte voelen.

Mijn verandering

Totdat ik tijdens een weekend een hypnose sessie uit probeerde waar ik mij er bewust van werd dat ik hem zelf vasthield. Vanaf toen kon ik loslaten met als resultaat dat ik bevrijd ben van die whiplash die ik zo lang mijn leven liet beheersen.

Inmiddels weet ik dat elk gedrag een positieve intentie heeft. Mijn woede was uit zelfbescherming, lekker veilig, verschuilen achter de actie van een ander. Ik had allerlei oude overtuigingen door  zaadjes die gepland waren in het verleden. Zaadjes in de vorm van uitspraken waarvan de waarde niet zo werd ingeschat. Maar ook die zijn met de beste intentie uitgesproken.

Als je op die manier kijkt naar situaties, het gedrag van mensen of het gedrag van jezelf dan is het vaak al makkelijker om er milder mee om te gaan. Meer vanuit compassie, ook als je het er niet mee eens bent hoe die ander zich gedraagt. Het is niet van jou tenslotte, het is wel aan jou hoe je ermee om gaat.

Je bent je gedrag niet, je doet je gedrag en als je dat beseft dan is de stap naar het anders doen vrij makkelijk gemaakt. Vergeef de ander, dit hoef je niet face to face te doen, maar in jezelf en vooral voor jezelf. Ontgiften is de mooiste gift die je jezelf kunt geven.

Neem eigenaarschap over je leven, vergeef en leef!

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen